Wat te doen bij Hielspoor?

Hielspoor klachten die je veel pijn en belemmeringen geven? Pijn onder de voet met opstaan uit een stoel, bij langer lopen of met traplopen? Hielspoor is met de juiste behandeling en aanpak goed te verhelpen. 

Om meer duidelijkheid te geven hoe je van jouw hielspoor klachten af kan komen. Zullen we je eerst verstellen wat hielspoor precies inhoud. De pijn in je hak kan door verschillende factoren ontstaan, maar je hebt ook verschillende behandelingen die je van jouw pijn af kunnen helpen. 

*Direct je klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Wat is hielspoor?  

Hielspoor is ook wel een omschrijving van pijn onder je hak. De pijn onder je hak komt bij hielspoor vaak door een irritatie en/of ontsteking van de peesplaat onder je voet, genaamd de “fascie plantaris”. Doordat de pijn onder de hak afkomstig is van deze peesplaat wordt hielspoor in de medische wereld ook wel “Fascitis Plantaris” genoemd. 

Hielspoor betekent letterlijk dat er sprake is van een puntvormig benig (bot) aanhangsel wat zich heeft gevormd onder de hak. Dit is te zien bij 50% van de mensen met Fascitis Plantaris, maar ook bij 19% van de mensen zonder pijn onder de voet. De aanwezigheid van dit benige aanhangsel helpt niet bij de diagnose, waardoor bijvoorbeeld een röntgenfoto bij je hak pijn vaak geen meerwaarde oplevert. 

 Wat is hielspoor?

Hielspoor symptomen 

De symptomen van hielspoor geven al een grote indicatie voor de diagnose. Waarbij de locatie van de pijn onder de voet aan de binnenkant van de hak kenmerkend is.  

De meest voorkomende hielspoor symptomen zijn; 

  • Pijn onder de voet bij het opstaan in de ochtend 
  • Pijn onder de voet bij het ‘gaan’ lopen na het zitten 
  • De pijn na het opstaan en het ‘gaan’ nemen af na de eerste stappen 
  • Toename van de pijn bij langere belasting op de voeten (staan, lopen, hardlopen) 
  • Lopen op blote voeten geeft meer pijn dan op schoenen 

Hielspoor symptomen

Peesplaatontsteking?
 

Bij hielspoor klachten, of wel Facitis Plantaris, wordt ook wel eens gesproken over een peesplaatontsteking. Dit is echter, en gelukkig, in de meeste gevallen niet terecht, omdat er niet altijd sprake is van een ontsteking van de peesplaat onder de voet. 

De peesplaat onder de voet wordt tijdens het steunen op de voet op recht gebracht. Het onderbeen heeft bij het steunen op de voet de neiging om naar binnen te zakken waarbij de peesplaat op spanning wordt gebracht en de natuurlijk voetboog laat afvlakken.  

Dit is heel functioneel, omdat de voet zich hierdoor kan aanpassen aan oneffen ondergronden en dient als schok demper voor de voet en het lichaam. Bij herhaaldelijke overbelasting en druk tijdens het steunen op de voet kunnen er kleine scheurtjes op de aanhechting van de peesplaat ontstaan. Die vervolgens kunnen zorgen voor een pijnlijke voet. 

Deze overbelasting en daarbij optredende verzwakking van de peesplaat gaat vaak gepaard over langere tijd. De klacht heeft dan ook al vaak een langere aanlooptijd gehad voordat de pijn zich presenteert.  

 
Peesplaatontsteking?

Hielspoor behandelen 

Gelukkig is het zo dat bij 80% van de mensen de klachten binnen 12 maanden verdwijnen, soms zelf zonder therapie. Hielspoor kan je op verschillende manieren behandelen.  

Een behandelplan is het beste op te stellen na een intake en lichamelijk onderzoek. Daarbij kunnen specifieke factoren in kaart worden gebracht die kunnen helpen in de behandeling. Een hielspoor behandeling bestaat vaak onder andere uit; 

  • Aanpassen belasting op de voet 
  • Verminderen spanning op de peesplaat onder de voet 
  • Verminderen spanning van de spieren van het onderbeen 
  • Versterken van de spieren onder de voet en het onderbeen 
  • Verbeteren van de coördinatie van de enkel en been 

 Hielspoor behandelen

Aanpassen belasting van de voetboog 

Doordat de pijn onder voet vaak ontstaan door langdurige overbelasting van de voet. Is het belangrijk om deze belasting bij jezelf in kaart te brengen. Vragen die je jezelf al zou kunnen stellen zijn o.a.; 

  • Heb je langer gaan staan, lopen of hardlopen in de afgelopen weken/maanden? 
  • Ben je druk geweest op het werk, prive of met sporten? 
  • Heb je andere blessures gehad in het afgelopen jaar? 

Je zou daarbij als eerste de duur en intensiteit van het belasten van je voet kunnen verminderen. Daarbij zou je de intensiteit en duur van de pijn kunnen gebruiken als beoordeling. Blijft dus niet stug doorlopen met de pijn, maar probeer meer te gaan zitten, pauzes te nemen van het staan op je voet. 

 

Zooltjes bij hielspoor 

Ten tweede helpt het veel mensen door schoeisel te dragen met een goede ondersteuning van de voetboog. Een goede ondersteuning in de voetzool zorgt ervoor dat er minder spanning op de peesplaat en druk op de hak komt. Wat kan zorgen voor directe verlichting en vermindering van pijn. 

Ten derde zou je uit kunnen testen of zooltjes daarbij hetzelfde of een nog beter effect geven. Een zool met goede ondersteuning aan de binnenkant van je voet kan daarbij voldoende zijn. Die zijn voor een paar tientjes bij meerdere schoenenzaken, of online te verkrijgen.  

De Fysiotherapeut kan dit uittesten door je voetboog ondersteunend te tapen. Wanneer je met de tape merkt dat je klachten binnen drie weken minder worden. Is het waarschijnlijker dat een zooltje je bij je hielspoor klachten kan gaan helpen.  

Zooltjes bij Hielspoor

Hielspoor oefeningen 

Zoals in de behandeling van hielspoor beschreven. Zou je verschillende oefeningen kunnen doen bij hielspoor. Hieronder staan enkele voorbeelden. Bepaal bij aanvang goed wat je kan, of bepaal dit samen met je Fysiotherapeut.  

  • Verminderen spanning op de peesplaat onder de voet 
  • Verminderen spanning van de spieren van het onderbeen 
  • Versterken van de spieren onder de voet en het onderbeen 
  • Verbeteren van de coördinatie van de enkel en been  


Hielspoor Behandeling
 

Een Fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om een volledig behandelplan op te stellen bij je pijn onder de voetFysiotherapie blijkt bij hielspoor, of wel fascitis plantaris, een effectieve manier om de pijn te verminderen en herstel te bevorderen. 

De Fysiotherapeuten van Fit4all zijn bekend en gespecialiseerd in het behandelen van pees klachten waaronder hielspoor. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je pijn onder je voet af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;   

  • Binnen 24 terecht kan  
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00  
  • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten   
  • Moderne fasciliteiten beschikbaar hebt   
  • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!  

Met verzorgende groet,  

Team Fit4all 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »