Voorste Kruisband Letsel

De voorste kruisband is een belangrijke knieband (ligament) in de knie die een grote bijdrage levert aan de stabiliteit van de knie. Voorste kruisband letsel kan hierdoor veel beperking geven bij het uitoefenen van je sport. 

Onder sporters komt letsel van de VKB regelmatig voor. Ongeveer 1 op de 500 sporters boven de 15 jaar heeft te maken met VKB letselBij sporten waarbij er veel draai en keer bewegingen gemaakt worden, zoals voetbal, basketbal, handbal, is het risico hoger. En het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  

*Direct je knieklachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Voorste Kruisband letsel 

  • Meestal wordt voorste kruisband letsel opgelopen tijdens een verdraaiing/verzwikking van de knie tijdens het sporten zonder dat er contact is met een medesporter.  
  • Je voelt vaak gelijk dat er iets niet goed ging met de knie, en hebt misschien zelfs een knak gevoelt/gehoord. 
  • De knie kan onzeker/instabiel aan voelen 
  • Het kan pijn gaan doen maar dit hoeft niet gelijk te zijn 
  • Binnen 48 uur wordt de knie vaak erg dik  

 Voorste Kruisband letsel

Wat te doen bij Voorste Kruisband letsel? 

Een VKB letsel kan op 2 manieren worden behandeld, namelijk: 

  1. Niet opereren (conservatief) 
  2. Opereren (VKB reconstructie) 

Welke optie het beste is kan erg verschillen per persoon en hangt vooral af van; 

  • de ernst van de klachten en beperking door het VKB letsel 
  • de persoonlijke wens en/of behoefte van terugkeer naar sport met een hoog/laag risico. 

Een moeilijke keuze die je vaak het beste in samenspraak met je behandelend fysiotherapeut en arts kan maken. Bij beide opties is het echter belangrijk goed te revalideren.  

Wat te doen bij Voorste Kruisband Letsel?

Behandeling van Voorste Kruisband letsel 

Wanneer de keuze is gemaakt niet te opereren is het belangrijk dat je de “functie” van de knie optimaliseert. Dit wil zeggen dat een behandeling zich voornamelijk zal richten op het: 

  • Verminderen van pijn en zwelling  
  • Verbeteren van de 
  • Bewegelijkheid (mobiliteit) 
  • Kracht 
  • Stabiliteit 
  • Conditie  

Dit geeft zich vorm in een combinatie van fysiotherapeutische behandeling gecombineerd met een actief trainingsschema. Hoe lang en hoe intensief het programma er uit ziet is afhankelijk van de persoon en hoe het beloop van het herstel zal zijn. Terugkeer naar sporten met een laag risico op VKB-letsel vaak goed haalbaar.  

 Behandeling van Voorste Kruisband Letsel

Voorste kruisband letsel en een Operatie 

Wanneer er gekozen wordt voor een operatie is dit vaak een wat langer traject (9-12 maanden) maar is een terugkeer naar sporten met een hoog risico goed haalbaar.  

Fysiotherapie voor de operatie: 

Wanneer er een operatie gepland is maar dit is bijvoorbeeld pas over 8 weken dan is het van belang al te starten met het voorbereiden hierop. Hoer beter je een operatie in gaat hoe beter je er ook zal uitkomen; “Better in” is “Better out”! Een goede voorbereiding en behandeling zal er nagenoeg het zelfde uitzien als de “conservatieve“ behandeling van VKB letsel.  

De operatie: 

Een orthopeed zal de operatie uitvoeren waarbij ze een andere spier/pees, meestal uit het bovenbeen of hamstring, gebruiken om een nieuwe voorste kruisband te maken en te plaatsen.  

Na de operatie kan het echte revalideren beginnen en is het belangrijk snel aan de slag te gaan. Dit wil niet zeggen dat je gelijk heel veel moet doen want rust is net zo belangrijk als gedoseerd gaan bewegen en oefenen.  

Revalidatietraject in grote lijnen

We maken onderscheidt in 3 fasen. De rode draad in deze fasen is wederom het verbeteren van “functie” van de knie met de volgende richtpunten: 

  • Verminderen van pijn en zwelling  
  • Verbeteren van de:  
  • Bewegelijkheid (mobiliteit) 
  • Kracht 
  • Stabiliteit 
  • Conditie  

Dit bestaat dan ook uit een combinatie van fysiotherapeutische behandeling en een actief trainingsschema. Onderscheid per fase wordt gemaakt in de te behalen doelen binnen de betreffende fase zoals hieronder weergegeven.  

Fase 1 (0-3 maanden):

Doel: Goede wondgenezing en herstel van kniegewricht, pijnvrij lichte fysieke activiteiten zoals zelfstandig lopen en fietsen kunnen uitvoeren.

Fase 2 (3-6 maanden):

Doel: Vergroten van de belastbaarheid, pijnvrij zware fysieke activiteiten hervatten zoals hardlopen en zwaar fysiek werk.

Fase 3 (6-12 maanden):

Doel: Sport specifieke training gericht op het hervatten van de gewenste sport, optimaliseren van conditie.

Voorste kruisband letsel en een Operatie

Behandeling VKB-letsel 

Bij het revalideren na VKB-letsel is het dus belangrijk vakkundig advies en begeleiding te krijgen om je persoonlijke doelstelling te kunnen behalen na VKB letsel. 

De Fysiotherapeuten van Fit4all zijn bekend en gespecialiseerd in het behandelen van VKB letsel. Wil je graag geholpen worden of meer informatie? Maak dan een afspraak via 0343-431111. 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;   

  • Binnen 24 terecht kan  
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00  
  • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten   
  • Moderne fasciliteiten beschikbaar hebt   
  • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!  

Met verzorgende groet,  

Team Fit4all 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »