Scheenbeenvlies ontsteking

Scheenbeenvlies ontsteking of Shin Splints? Of wel heb je pijn aan de binnenkant van je scheenbeen? Wat is ontstaan of zich uit tijdens het wandelen, hardlopen of sporten? In onderstaand artikel leggen we je uit wat je kan doen om jouw scheenbeenpijn te verhelpen.  

*Direct je klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Scheenbeenvliesontsteking

Scheenbeenvliesontsteking of Shin splints? 

In de volksmond noemen we klachten aan de binnenzijde van het onderbeen ook wel Shin Splints of een scheenbeenvlies ontsteking. De medische term voor deze klachten is Mediaal Tibiaal Stres Syndroom (MTSS). In principe wordt hiermee hetzelfde bedoelt.   

Kenmerkend is pijn aan de binnenzijde van je onderbeen. In het begin van de klachten vaak alleen bij belasten zoals wandelen, hardlopen of sporten. Wanneer de klachten verder gevorderd zijn kunnen de klachten in rust blijven bestaan.  

Scheenbeenvliesonsteking en Shin Splints

Pijnlijk Scheenbeen

Shin Splints is een typische overbelasting klacht. Wanneer je lichaam en in het bijzonder je scheenbeen meer wordt belast dan dat het gewend is. Kan dat zorgen voor irritatie en daarbij pijn in je onderbeen.  

We zien veel scheenbeen klachten bij mensen die begonnen zijn met wandelen, hardlopen of sporten. Of in korte tijd de intensiteit en frequentie van het wandelen of hardlopen hebben opgevoerd. Daarnaast zien we ook vaak dat de mogelijkheden tot herstel zijn verminderd.  

Als we kijken naar het herstel van bot, pees en spier weten we dat spieren het snelst herstellen, gevolgd door pees en daarna pas bot. Dus wanneer jouw spierpijn weg is van je vorige training kan het zijn dat jouw bot nog niet volledig is hersteld. Je gaat dus eigenlijk weer trainen met een nog niet volledig herstelt bot.  



Shin
 Splints Symptomen 

Symptomen van Shin Splints kunnen zich uiten in het bot en de aangrenzende spieren. De pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen is daarbij de vaste locatie. Toename van de pijn tijdens belasten van de voet tijdens lopen, hardlopen en sporten is kenmerkend. 

Zowel de belasting op het bot als de spanning op de spieren kan zorgen voor de pijn. De manier waarop het bot belast wordt tijdens het lopen kan daarbij bepalend zijn. Een haklanding tijdens het lopen geeft bijvoorbeeld veel meer druk op het bot dan middenvoetslanding. 

Je bot is beweeglijk en zorgt ervoor dat het iets kan buiten en kan draaien. Wanneer het bot anders wordt belast kan dit zorgen voor irritatie. Deze andere belasting kan komen door een andere stand of stabiliteit in bijvoorbeeld je enkel, knie of heup.  

Daarnaast kan verhoogde spierspanning zorgen voor irritatie van het scheenbeenvlies. Een verhoogde spierspanning kan ook voortkomen uit een verhoogde belasting, een andere belasting vanuit aangrenzende gewrichten en spieren.  

De oorzaak kan dus liggen in verschillende factoren. Spierzwakte van de kuitspieren, waardoor die zorgen voor extra spierspanning. Maar ook een verminderde kracht van de bilspieren, waardoor bij belasting je onderbeen meer torsie naar binnen ervaart kan bij herhaling zorgen voor de pijn.  

Wat is Scheenbeenvliesontsteking

Wat te doen bij Scheenbeenvliesontsteking? 

Omdat de klacht ontstaat door overbelasting is het verstandig om tijdelijk minder te gaan sporten. Je zal het weefsel de tijd moeten geven om te herstellen. Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat er twee dingen van groot belang zijn bij het herstel van deze klachten.  

De eerste is minder gaan sporten en de tweede is… SLAAP! Proefpersonen die gemiddeld zeven uur of langer sliepen, herstelde beduidend beter dan de groep die minder uren sliep. Dit is te verklaren doordat we in onze slaap de botten niet belasten en ze de tijd hebben om te herstellen. 

Als je spieren die jouw heup aansturen of jouw voetboog sterkhouden niet sterk genoeg zijn, kan je oefeningen gaan doen om dit te verbeteren. Je kan onderzoeken of het zinvol is wanneer je wat meer doorgezakte voeten hebt ondersteuning te geven aan je voetboog (tape of zooltje). 

Je zou ook iemand kunnen laten kijken naar je looptechniek, ook hier kan je soms dingen verbeteren om de belasting op je lichaam te verminderen. Bijvoorbeeld je voetlanding en staplengte. Hoe groter jouw stap is, des te hardere dreun er op jouw bot komt. Als je wat kleinere pasjes neemt, zorgt dit voor minder belasting op je bot. 

Wat te doen bij Scheenbeenvliesontsteking

Behandeling Scheenbeenvliesontsteking? 

Door bovenstaande adviezen kan je soms al snel zelf zorgen voor verlichting. Wanneer je klachten aanhouden is het verstandig om professioneel advies te zoeken. Onderzoek naar de oorzaak van je scheenbeenpijn, lichamelijk onderzoek en een individueel programma kan erg effectief zijn.  

Ten eerste zullen we je goed onderzoeken om erachter te komen waardoor jij deze klachten hebt. Als we weten wat bij jou de oorzaak is, kunnen we een gericht behandelplan opstellen. Hierbij moet je denken aan het laten ontspannen van spieren die te vast zitten en mobilisaties van gewrichten, maar ook een trainingsschema passend bij jouw lichaam.  

Daarnaast kunnen we je advies geven over je belasting of opbouw van bijvoorbeeld hardlopen. Dit doen we aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde schema’s specifieke voor scheenbeen klachten. Mocht een van onze therapeuten het vermoeden hebben dat je baat zou hebben bij een zooltje, dan zal hier ook advies over gegeven worden. 

Behandeling Scheenbeenvliesontsteking

Fysiotherapie bij Scheenbeenvliesontsteking 

De Fysiotherapeuten van Fit4all zijn bekend en gespecialiseerd in het behandelen van enkelklachten waaronder een verzwikte enkel. Wil je effectief en zo snel mogelijk weer pijnvrij kunnen bewegen? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;   

  • Binnen 24 terecht kan  
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00  
  • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Moderne trainingsfasciliteiten
  • Onze missie = jou pijnvrij!

Met verzorgende groet,  

Team Fit4all 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »