Liespijn is een breed begrip. Vaak bedoelen mensen hiermee pijn aan de voorzijde van de heup en/of binnenzijde van het bovenbeen. Regelmatig ervaren sporters liespijn, zo komt het vaak voor bij voetballers. Mensen boven de 65 kunnen liespijn hebben vanwege artrose.
Activiteiten zoals opstaan vanuit een stoel, lopen en het maken van een trapbeweging (voetbal) kunnen pijnlijk zijn. Maar bijvoorbeeld ook vanuit lig overeind komen door je buikspieren te gebruiken (een sit-up) kan liespijn veroorzaken.
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van de liespijn, dit komt omdat er veel spieren en andere structuren rondom de heup/lies zitten. Ervaar jij liespijn en wil je graag meer weten over de mogelijke oorzaak? Dan ben je bij het juiste adres.
*Direct je heup klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
Zoals al eerder benoemd zijn er meerdere mogelijke oorzaken van liespijn. De locatie van de liespijn en relatie tot de botverbinding, gewrichtsband en spieren kunnen al een goede indicatie van de oorsprong van de pijn in de lies.
De oorzaak voor pijn in de lies kan liggen in de spieren, banden, maar ook in bijvoorbeeld het heupgewricht wanneer er bijvoorbeeld sprake is van artrose. Om meer duidelijkheid te creëren is hier een overzicht van de meest voorkomende oorzaken:
Artrose van de heup
Deze staat in het rijtje omdat heupartrose een uitstralende pijn kan geven in de liesregio. Dit zijn de symptomen van heupartrose:
Adductor-gerelateerde liespijn
De naam verraadt de oorzaak van de liespijn. De adductoren, dit zijn spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Een blessure aan deze spieren komt vaak voor bij sporters (zoals voetballers, hockeyspelers, volleyballers, dansers, turners en schaatsers).
De pijn treedt op wanneer je de adductoren op rek brengt (je been gaat naar buiten, weg van je lichaam) of wanneer je je adductoren aanspant (bijvoorbeeld tijdens het trappen tegen een bal of je been naar je lichaam toe bewegen).
Iliopsoas-gerelateerde liespijn
Opnieuw verraadt de naam de oorzaak. Dit keer gaat het om de iliopsoas. Dit is een belangrijke buiger van je heup (bijvoorbeeld staand je knie heffen). Deze spier gebruik je bij bijvoorbeeld tijdens het maken van een trapbeweging, knieheffen (een loopvorm) en traplopen. De iliopsoas komt op rek wanneer het been naar achteren wordt bewogen.
Lieskanaal-gerelateerde liespijn
een andere naam voor deze oorzaak is een sporter’s hernia, buikhernia of liesbreuk. Alle termen betekenen hetzelfde. Hierbij is er een scheur in de buikwand en kan er een deel van de organen of buikvet uit gaan steken tijdens hoesten/niezen en zware inspanningen zoals tillen en sporten. Symptomen van een liesbreuk zijn:
Os-pubies gerelateerde liespijn
hierbij bevindt de oorzaak van de liespijn zich bij het schaambeen. Of eigenlijk de verbinding tussen de twee schaambenen. De verbinding tussen de 2 schaambenen is erg stevig, maar door bijvoorbeeld langdurige overbelasting kan deze verbinding geirriteerd raken. De klachten ontstaan sluipenderwijs. Symptomen zijn
De oorzaak van de liesklachten speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een behandeling. Door er achter te komen wat de oorzaak is kan er een behandelplan op maat worden gemaakt.
De fysiotherapeut kan u tips en advies geven om zo activiteiten pijnvrij of met zo min mogelijk pijn weer te kunnen uitvoeren. Wanneer er sprake is van verhoogde spierspanning of een verstijfd gewrichtskapsel zal de fysiotherapeut hier samen met u ook mee aan de slag gaan.
Er zal een oefenprogramma worden opgesteld om de spieren en andere weefsels sterker en/of soepeler te maken, zodat de kans op overbelasting of een nieuwe blessure in de toekomst kleiner wordt.
Wil je effectief en zo snel mogelijk van je klachten af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.
Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;
Met verzorgende groet,
Team Fit4all