Behandeling Compartiment Syndroom
Het compartimentsyndroom, ook wel bekend als chronic exertional compartment syndrome (CECS), is een aandoening die de spieren van het onderbeen treft. Het onderbeen is verdeeld in vier compartimenten, elk omgeven door een taai bindweefselvlies, de spierfascie.
Wanneer dit bindweefselvlies door overbelasting te strak komt te zitten, kan het de spieren beperken in hun uitzetting tijdens inspanning. Dit leidt vaak tot pijn en een gespannen gevoel in het onderbeen. Het compartimentsyndroom komt vaak voor aan beide onderbenen.
Het compartimentsyndroom vertoont de volgende symptomen:
- Pijn in het onderbeen die binnen 30 minuten na het begin van een training of inspanning optreedt.
- Spieren in het onderbeen voelen gespannen aan in combinatie met pijn en verzuring.
- Klachten nemen af zodra je stopt met de training of inspanning, meestal binnen enkele minuten.
- Soms kunnen er tintelingen of een dof gevoel optreden.

Oorzaken van het Comparitmentsyndroom
Het compartimentsyndroom kan ontstaan door verschillende factoren die leiden tot een verhoogde druk in de spiercompartimenten van het onderbeen. Tijdens inspanning moet er meer bloed naar het onderbeen stromen om de spieren van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Dit kan ervoor zorgen dat de spieren opzwellen en te veel ruimte in hun omhullende bindweefselvlies, de spierfascie, innemen. Vergelijk dit met een ‘te strakke jas om een te dikke buik’; de verhoogde druk kan leiden tot pijn en andere symptomen.
Oorzaken die bijdragen aan het ontstaan van het compartimentsyndroom zijn onder andere:
- Een plotselinge toename in de duur of intensiteit van de training
- Het starten met hardlopen zonder voldoende voorbereiding
- Standsafwijkingen zoals platvoeten of doorgezakte voeten
- Onjuiste looptechniek, zoals een uitgesproken haklanding
- Training op oneffen terrein of op zeer harde of zeer zachte ondergrond
- Het dragen van verkeerde schoenen die onvoldoende ondersteuning bieden
- Onbalans in de beenspieren, waarbij sommige spieren overbelast raken
- Medische aandoeningen zoals diabetes mellitus of perifeer vaatlijden (etalagebenen), die het risico op compartimentsyndroom kunnen verhogen.
Deze factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een verhoogde druk in de compartimenten van het onderbeen, wat leidt tot de symptomen van het compartimentsyndroom.

Behandeling Comparitmentsyndroom
De basisbehandeling van het compartimentsyndroom omvat verschillende adviezen en aanbevelingen. De belangrijkste aanbevelingen zijn:
- Verbeter uw looptechniek: Als fysiotherapeut helpen we bij het aanpassen van uw looptechniek en het rustig opbouwen van activiteiten. Dit kan ook het geven van advies over gerichte krachttraining van de been- en heupspieren omvatten.
- Verminder spierspanning: Bij verhoogde spierspanning in de kuit kan massage nuttig zijn. Daarnaast kunnen gerichte rekoefeningen helpen om de spierspanning te verlichten.
- Gebruik van steunzolen: Als u last heeft van platvoeten of doorgezakte voeten, kunnen steunzolen ondersteuning bieden.
- Beperk sportbelasting: Het is belangrijk om de sportbelasting geleidelijk op te bouwen om te voorkomen dat de klachten verergeren.
Als de klachten niet verbeteren na het volgen van deze adviezen, kan een operatie noodzakelijk zijn. Bij een fasciotomie wordt het strakke bindweefselvlies rondom het compartiment geopend, waardoor de spieren weer normaal kunnen opzwellen tijdens inspanning. Deze ingreep kan helpen om de druk te verlagen en de symptomen van het compartimentsyndroom te verlichten.

Fysiotherapie bij het Comparitmentsyndroom
Ervaart u klachten die overeen komen met dit verhaal? Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen je hierbij helpen met een effectief behandelplan op maat. Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak via
0343-431111.
Ons team staat klaar om je te helpen snel weer pijnvrij te bewegen.
Met verzorgende groet,
Team Fit4all